AŞK’A DAİR ?

indir

  Şubat ayı güzel şubat ayı …cüce ay dediğimiz çok sevdiğimiz ay, kış mevsiminin son günleri baharın habercisi ilk cemrenin havaya düştüğü ay .. İçinde bir 14 şubat furyası bulunduran aşkı sevgiyi hatırlatan ay. ( ki sevgi asla bir güne sığmaz ) !!

 Aşkı sevgiyi yaşama şeklimiz kişiden kişiye nasılda göreceli değil mi ? Peki nedir aşk diye sorup tanımlama istediğimizde vikipedi bize bu sonuçla geliyor .

‘Aşk, bir başka varlığa duyulan derin sevgi.[1] Sevgi kuramının kurucusu Psikanalist Erich Fromm, sevgiyi, insanlığın sorunlarına bir yanıt olarak, kişideki aktif ve yaratıcı gücün kaynağı bir enerji olarak ve bu söz konusu yaratıcılıkla sevmeyi de bir sanat olarak tanımlar.[2] Bir sanat olması bakımından da uygulamada olgunluk gerektirir.’

Bu bilimsel tanım sonrası benim çok fazla etkilendiğim ve unuttukça geriye dönüp okuduğum anlayıp özümsemeye çalıştığım bir yazıyı paylaşmak istiyorum.Öyle güzel ,naif ayrıntılı vurucu tanımlanmış ki sevginizi sorgulatıcak.

Vietnamlı Zen Budist keşiş, öğretmen, ve barış aktivisti Thich Nhat Hanh, “How to Love”  basit cümlelerle ve büyük bir bilgelikle yazılmış kısacık kitabında, sevgiyi keşfe çıkıyor.

 * Thich Nhat Hanh’ın öğretilerinin kalbinde, “anlamak, sevginin diğer adıdır” fikri  yatıyor..              *  Gerçek sevginin dört elementi; iyilik, merhamet, neşe, ve sakinlik..

      *Nasıl seveceğini bilmeden sevmek, sevdiğimiz kişiyi yaralar…

  *Beni etkileyen başlık ise ;  Eğer bir bardak suya, bir avuç dolusu tuz atarsanız, o su içilmez olur. Ama bir avuç tuzu bir nehre atarsanız, insanlar hala o sudan içip, yemek pişirebilirler. Nehir kocamandır, kabullenme ve dönüştürme yetisi vardır. Kalbimiz küçükse, anlayışımız ve merhametimiz limitlidir, ve acı çekeriz. Diğer insanları ve hatalarını kabullenemeyiz ve değişmelerini bekleriz. Ancak kalbimiz büyüdüğünde, böyle şeyler bize acı çektirmez. Çok fazla anlayış gösterebiliriz ve diğer insanları kabulleniriz. Onları oldukları gibi kabullendiğimizde, değişim şansları da olur.

Bu durumda, asıl soru kendi kalbimizi nasıl büyütebileceğimiz. Bunun yolu da kendimizi anlamak, kendi acılarımızı fark edip kendimize şefkat göstermeye başlamaktan geçiyor. Kendimizi mutlu etmeyi öğrendiğimizde, sevme yeteneğimizi de geliştirmiş oluruz.

Bu başlıklardan yola çıkarak yazının tamamının linki aşağıda okuduktan sonra bana hak vericeksiniz,aşkla kalın

 http://www.popgaf.com/liste/zen-ustasindan-gercek-askin-tanimi    🙂

 

kalbimdenkalbine*

Yorum bırakın